dijous, 19 de setembre del 2013

el castell tersol

quan la gent arriba a castellterçol per primera vegada i busca el castell dins del poble, no sap on trobar-lo. castellterçol, com castellcir, són pobles allunyats del seu castell. per això, de vegades, tant els veïns com els visitants tenim la sensació que és en un lloc remot, a quilòmetres d'on en realitat es troba.
perquè el castell tersol és a deu minuts caminant de la plaça vella, de camí a la font del prat del pou, a sant julià d'úixols i a la poua del casuc. perquè, des de la part meridional del poble, és una presència constant que es veu des de l'escola i des de la carretera de granera. i perquè la fundació josep maria de anzizu i els amics del castell es dediquen, des de fa anys i amb escàs suport institucional, a fer una feina importantíssima de conservació i difusió del patrimoni històric i arquitectònic.
ara fa pocs mesos els propietaris del castell van fer donació de la propietat a la fundació josep maria de anzizu, per tal d'assegurar la continuïtat del monument. els anzizu, que van llogar el castell durant dècades  a canvi de fer-hi obres de manteniment i millora, tan bon punt van comprar l'edifici a la família oller -els propietaris- es van proposar obrir-lo al públic i difondre el seu patrimoni. propòsit que va fent camí pas a pas, amb l'excavació de les restes arqueològiques del recinte, l'obertura de l'edifici com a allotjament rural o la redacció del pla director del castell.
ara, en un pas més del camí que es proposa, estrena web i inicia una campanya de captació de fons per recuperar i restaurar l'ermita romànica de sant miquel, que necessita urgentment actuacions arquitectòniques que superen la capacitat econòmica de la fundació i les institucions que hi col·laboren.
si voleu fer possible que part del nostre patrimoni es pugui conservar i difondre, podeu fer-vos socis dels amics del castell  o anar a l'aplec del remei el proper 13 d'octubre, en el que serà el tret de sortida de la campanya que engegaran.